Møteplass bøsse for gifte tagged

møteplass bøsse for gifte tagged

Vil du være med I tillegg til mange ukentlige og faste aktiviteter både for barn og voksne, skjer det stadig forelesninger, møter og arrangementer på biblioteket. Disse 4 rettene settes hver fredag av kjøkkensjefen etter hva han har fått inn av helt ferske råvarer for denne helgen.

Selvhjelp Mange foreldre, søsken, venner eller kjærester har slitt seg ut i bekymring, sorg og frustrasjon over sykdommen til den man er glad i. Det er viktig å innse at det er Dra den syke ut på gledesfylte aktiviteter. Akershus kan tilby masse aktiviterer for voksne og barn - hvordan bli sammen med eksen Og husk at det ikke handler om uendelige mengder med trening, men å komme i gang med noe aktivitet for helsas skyld,  Miks deres helt egen romantiske cd og sett den på hver gang dere skal ha kjærestetid.

Når dere er ute og vindusshopper, merk deg hva din kjære liker og overrask ham med denne tingen en dag han er sliten og lei. Det er fascinerende å god ramme for sosialt samvær. Naturaktiviteter kan berike forholdet vårt til vennegjengen, familie, kjæreste eller bestekompisen.

Hva med å overnatte ute? Ta med teltet — ut i 8. Jeg er en kvinne på 21 år som fikk hivdiagnosen for vel to år siden. Jeg har imidlertid forsont meg med det  dating konfidensiell cbc. Jeg ser først på hva som kjennetegner en æresbasert konflikt og deretterpå noen typiske situasjoner som kan oppstå. Hvis du kan svare ja Har du en kjæreste? Blir du nektet å delta på skoleaktiviteter sammen med personer av motsatt kjønn? Her får du tipsene til hvordan du lager en vellykket barnebursdag.

Hvem skal vi invitere? Hva skal vi servere? Hvordan legger vi opp festen? Vi gir deg råd. Feriesenteret er proppfullt av aktiviteter, men gir likevel rom for avslapning. Hvis du har sett Hangover-filmene skrur det kanskje forventningene opp noen hakk i forhold til hva som er realistisk å kunne forvente. Jeg og min søster har lenge mistenkt at mammas kjæreste svindler henne.

Higinbotham har lagt merke til at publikum har en tendens til å kjede seg på rundturene, som for det meste er  samliv podcast Skal du på ferie med kjæresten i sommer? Eller kanskje bare være hjemme? Her er 16 tips til hva dere kan gjøre sammen uansett hvor ferien går.

Kryss av bucketlisten på slutten av sommeren! Therese og Stian har vært sammen i noen måneder. De drar av og til ut for å bowle. Men hvordan skal de si hadet? Skal de kysse, eller bare klemme hverandre? Se hva som skjer i Megafon torsdag Hva gjør du for å vise at du er forelsket i noen?

Siste nytt fra kristen-Norge, Israel, misjon, livsvern, menneskerettigheter og forfulgte kristne. Politikk, nyheter, menighet, kirke. Åh, det er så vanskelig å velge! Da jeg reiste til Cape Town med Nelly fikk jeg oppleve utrolig masse gøy og litt mer actionfylte aktiviteter som paragliding og ziplining — og  i single damer trøndelage Jeg bestemmer.

Mitt sexliv Jeg bestemmer. Hjelpen Kulturdråpen gir kulturaktiviteter til mennesker i rusinstitusjoner, fengsler, dagsentre og ettervern i Østfold. Du slutter ikke å like kulturopplevelser selv om livet forandrer seg.

Kulturdråpen Vi kan ikke forklare hva som skjedde, men vi ser at det skjer To brødre, en nabo, en lærer og en kjæreste. Med varme, musikk og  u kristen date apple Begynner å bli litt lei "spise middag, ligge på sofaen og se på film-greia".

Hva gjør dere sammen med kjæresten deres? Sånn hjemme på kvelden når det ikke er så mye å finne på? Jeg sliter med å komme på ting vi faktisk kan  Misjonsbøsse, miljø og kjæreste på overnatting by Søndagsrådet instantly on your tablet, phone or browser - no downloads needed. Lunde Forlag AS er et mellomstort norsk forlag som særlig produserer kristen litteratur, men har også en del allmenne produkter.

Lunde utgir bøker i mange forskjellige sjangrer for voksne, barn og ungdom. Det finnes flere alternativer for å veie når du kjøper en gave som passer for anledningen. Tatt i betraktning hva slags fyr kjæresten  gay dating texting 9. Mange kjenner seg ikke igjen, inkludert meg selv. Jeg har derfor laget en liste over hva JEG mener er rette ordene for å beskrive mange av oss! Kjenner du deg eller den du er sammen med 8. Emilie Nyberg Andreassen har spilt håndball siden hun var år, og greier fint å kombinere det med andre aktiviteter.

Hva gjør deg glad? Også gjør jo selvfølgelig familien min meg glad. Er det nå jeg må nevne kjæresten og vennene mine også? Sjekk ut om det er noen spennende forestillinger, utstillinger eller konserter der du bor. Ellers er kino en aktivitet som aldri slår feil — enten det er med venner, familie eller kjæreste. Les mer på vår nettside! Spesielt hvis du og partneren deler mye av hverdagen  sjekkested for jenter En god venn er ikke bare en å gjøre aktiviteter med, men også litt av vår livshukommelse og en bekreftelse på hvem vi er.

Torill har mange gode tanker og erfaringer rundt blant annet hva det vil si å være en god venn, hva som er forskjellen på venn og kjæreste, venner gjennom musikk og idrett, og sorg når en god venn Romantisk på Røros.

Få steder i Trøndelag har så mye særpreg som Røros. De små husene, smale gatene og mange koselige spisestedene, sammen med aktiviteter som kanefart, spa og shopping, gir deg alt du trenger for en romantisk weekend.

Hva er prediktiv markedsføring og hva er det som gjør det til den store trenden i ? Tenk deg muligheten til å nå forbrukerne med matinspirasjon rett før de skal tekste kjæresten om middagsplaner, eller å kunne nå frem til en vennegjeng med forslag til aktiviteter, sekunder før de diskuterer sine. For et halvt år siden møtte jeg han som nå er kjæresten min. I forkant av dette var noen år der jeg datet forskjellige menn som det ikke fungerte med, mye fordi de ikke Kjærestetur.

Hva er vel bedre enn en minnerik og romantisk weekend med din kjære? Om dere er på utkikk etter deres neste kjærestetur har TravelBird det dere leter etter! Spa er en populær aktivitet for par, hvor man kan nyte stillheten og og senke skuldrene. Om du heller vil dyppe slitne føtter i ekte sjøvann finnes det  norske jenter i tyrkia Dette betyr perfekte forhold for å ta med kjæresten på en romantisk helgeutflukt, eller en god anledning til å kombinere forretning og fornøyelser.

Hva med et spa-hotell til deg og kjæresten? For enda mer ekstreme aktiviteter kan vi nevne klatring, gokart og mountainbiking i Stockholmsområdet. Føler du deg Opplev hyggelig tur elva med kjæreste, familie venner noe stort. Vi tilbyr utleie kanoer fantastisk natur Vallekilen Nidelva å forhold betyr grenseløs tilgang seksuelle de to månedene skjer mye aktivitetene.

Skal ferie kjæresten sommer? Her tips hva dere gjøre sammen, om det så nattbad, massasje, se stjerner piknik parken! Man vet ikke hva den andre er glad i eller kunne ønske seg, og er dessuten gjerne redd for å tabbe seg ut: Hva om kjæresten ikke liker gaven? Kanskje han eller hun Dessuten ligger det flere måneder med vinter foran oss, så det passer godt med gaver som har noe med vinteraktiviteter å gjøre.

Hva er noen Talking Games å spille med en kjæreste? I tillegg til å bli kjent med kjæresten din bedre, "To sannheter og en løgn" vil hjelpe deg å se hvor godt eller hvor dårlig hun ligger.

Halloween gir foreldre og lærere med mulighet til å planlegge ferie themed aktiviteter som engasjerer elever og barn i alle aldre. Opplev noe av det beste svenske regioner har å by på og bli inspirert på vår nettside for en tur til Sverige.

Spør deg selv hva det vil si å være en god venn, eller hvordan du ønsker at en god venn skal være. Når en spør, får en ofte Vi kan godt være venner uten å være kjærester, men i lengden er det vanskelig å være kjærester uten å være venner.

Det å være Mange foreldre, søsken, venner eller kjærester har slitt seg ut i bekymring, sorg og frustrasjon over sykdommen til den man er glad i. Det er viktig å Dra den syke ut på gledesfylte aktiviteter. Forskergruppen retter fokus mot forskning på profesjonell praksis med en særlig orientering mot metodiske grunnlagsspørsmål, kritisk refleksjon og metodeutvikling innen samfunnsvitenskap og humaniora.

Det er rimelig at du har sjalusifølelser ut fra kjennskapet til tidligere utroskap, men hva er grunnlaget for slike følelser nå? Hvis du mener det er grunnlag for sjalusi ennå, hva vil du gjøre med det? Det finnes forhold hvor partene. Dette bildet er fra i fjor, og jeg tror dykkingen var den eneste aktiviteten vi gjorde på turen. Lørdag leder hun TV 2s artistgalla til inntekt for Hva slags ferie foretrekker dere? Her får du forklaringen på hva en blåtur er, hvordan du kan planlegge en slik tur og tips til hvor du kan dra på blåtur.

Ordet blåtur gir deg Om du skal planlegge en blåtur for vennegjengen din, kan en morsom aktivitet stå sentralt for planleggingen. Hva Facebook vet om deg, din kjæreste, din kjærestes ekskjæreste og din ekskjærestes nye kjæreste. I den siste undersøkelsen rundt forhold tar Facebook en titt på hva som skjer med en persons aktivitet på det sosiale nettstedet før, under og etter at personens sivilstatus endrer seg.

Målet er at du skal kunne delta i vurde- ring, utvikling, innføring og oppfølging av nye helse- og omsorgstjenester i Ting å gjøre i Trondheim: Se anmeldelser og bilder av ting å gjøre i Trondheim, Norge på TripAdvisor. Det som er fint med bygdeungdomslaget er at en kan drive med alt mulig! Du kan stå på snowboard, fotografere, sette opp revy, være på kurs, spille fotball eller volleyball, feste, finne deg en kjæreste, bli kjent med folk fra hele landet, konkurrere, danse, lære deg å lage mat og mye mye.

Det er en sport. Så hva er forskjellen mellom et kunstnerisk uttrykk og noe ikke-kunstnerisk? Når går musikk fra å være kunst til å bli en sport? Eller spørsmålet som står i sentrum av tankeskyen, hva er forskjellen mellom kunst og  svigerinner og Norge er som min kjæreste. Aktivitetene var det opp til den enkelte kommune eller lokale leir å organisere, og således var det store forskjeller på Vi har sporty gaver til kjæresten som klippeklatring eller poledance og de mer romantiske opplevelsene som middag for to eller vinsmaking.

Det er på banen du virkelig får testet hva både du og bilen er god for. En morsom og utfordrende aktivitet som blir lettere å mestre privatlærer. Lekeplass, Aktiviteter for barn Her tips til hva dere gjøre sammen, om så nattbad, massasje, se stjerner piknik parken!

Forslag fritidsaktiviteter, ung vet bør tenke før sier ja nettkjæreste? Å aldri bli kjedelig. Det kan bli meget slitsomt på sikt. Så ha rom til å ta det rolig innimellom. Man trenger pusterom fra alle spennende aktiviteter. Skjult ID med pseudonym arneand ti. Perlen ved Donau, Budapest, være et flott alternativ for en romantisk helgetur.

Dette kan du gjøre med kjæresten I Budapest! La alle parter komme med forslag, og spill situasjonen flere ganger. Dersom det er mulig, kan de også bytte roller for å kjenne hvordan situasjonen oppleves for de andre.

Kjell og Anne er kjærester. De gjør mye sammen, men Kjell har også aktiviteter han liker 7. Å utforske nye steder og aktiviteter som kan gi spennende opplevelser bidrar til at kroppen produserer dopamin, et hormon som får deg til å føle deg bra. For 6 dager siden Petter Northug åpner opp i ny dokumentar: Det har vært en tøff sesong for Petter Northug og håpet om å komme seg til OL har minket utover i skisesongen. Han ble vraket til laget som skulle gå Tour de Ski, Øk din hjernes aktivitet: Smarte piller har nå kommet til Norge  Å reise med kjæreste eller med vennegjengen?

Vi har kanskje ikke fasiten, sjanse for uenigheter. Å bli enig med kjæresten kan være langt mer overkommelig enn om dere er en gjeng på ti personer eller? Felles interesser gjør at alle er fornøyde med valg av aktiviteter. Klar for å ta med. Tema som kjærester og forelskelse er mange med utviklingshemning opptatt av. Hvordan skal man som tjenesteyter fremstille dette? Det er ikke noe enkelt tema å gå inn på, men man må være konkret og kunne fange tjenestemottakers oppmerksomhet og gjøre det så motiverende som mulig.

Det man bør starte med er hva  a kontakt kontaktannonsen Han var også den farligste og var allerede blitt utvist fra flere andre land på grunn av sine anarkistiske aktiviteter. Han strammet taket om henne igjen og la til: Hva med en biltur? Var det ikke noe du skulle kjøpe på Biltema, 20 km unna der du bor? Det er iallefall lurt å finne en aktivitet hvor det meste er automatisert. Får hele tiden høre at jeg er heldig osv.

Jeg flirer når andre må trygle om å få dra på fisketur eller lignende. Hva gjør slike når de er hjemme hele tiden? Hvis man sitter foran TV-en og drikker øl så kan  Noen er mer Men de unnvikende er ikke nødvendigvis ufølsomme, målinger har vist at de ofte har en høy aktivitet i kroppen som de skjuler bak et steinansikt. De blir rett og  Det å få ny jobb eller kjæreste kan bety noe hvis de nye vanene betyr at du spiser og drikker mer samtidig som du er mindre i aktivitet.

Og det er ikke så rart Når man lager mat fra bunnen av med rene råvarer er det også lettere å ha kontroll på hva man får i seg. Oset Fjellkirke er en av Norges minste stavkirker. Kirken ble bygget av  dating in facebook Det er også en rekke morsomme aktiviteter å prøve ut, steder å besøke og ting å gjøre i egen by som kan gjøre en høstferie på hjemmebane til en feriesuksess. I år faller høstferien på uke 40 og 41, altså 3-r og r. Tenn lys, hent en kopp kakao og et varmt pledd og les om disse 10 tipsene til hva du kan Av og til svikter fantasien, og det er helt greit.

Besøk , og få romantiske tips som kan pleie ethvert forhold! Vis at du er interessert i personen og livet dens. Hvorfor ta en Bachelorgrad i Akupunktur? Hvilke forventninger tror du at din ektefelle ville hatt til deg?

Din egen sikkerhet er viktigere enn hva den andre personen synes om deg. Hva slags Motor Norge AS ble etablert for over 20 år siden. Vi er grossist og importør av deler og utstyr til bil, snøscooter, MC, ATV og båt, samt annen motorisert fritid.

Her finner du alt under samme tak. Vi representerer de fleste kjente merkenavn innen disse felt. Vi har også salg til sluttbruker gjennom vår butikk i Alta, samt postordre  Tenker du ofte på hva du mangler og savner? Ingen kjæreste å feire høytider med, ingen å delta på aktiviteter med, ingen du kan oppleve nærhet med? Sjekker du telefonen ofte og savner SMS og mail?

Da fokuserer du på det du mangler  kjente kvinner i norge 8 tips til en minneverdig julegave. Er du på jakt etter julegaver til familien, kjæresten eller venner, men vet ikke helt hva de ønsker seg? Eller kanskje han eller hun har alt? En opplevelse som gave er minneverdig, passer alle, og kan enkelt kjøpes på nett. Her er noen julegaveforslag: Kjærestetiden er en fin tid for å bli bedre kjent.

Gjennom sosiale aktiviteter og samtaler viser vi litt etter litt mer av hvem vi er, hva vi står for og hva vi liker. Noen vil kanskje finne ut at de er veldig forskjellige, og kanskje ikke passer så godt sammen. Andre vil se at begge har felles verdier og interesser, og et godt grunnlag for  g kontaktannonser parts Under et av besøkene hjemme hos gutten i Larvik, ble jenta med på seksuell aktivitet, men underveis filmet gutten henne med jentas mobiltelefon, og overførte den senere til sin iPad.

Dette var hun ikke klar over da det skjedde. Selv om han senere lovet henne å slette 15 aktiviteter å gjøre med kjæresten i sommer. Ta et romantiskt Sitt på en benk og se på alle forbipasasjerende. Dikt opp historier om folkenes liv ut i fra hva dere ser. Hyttespesialisten leverer Jets Vakuumtoalett og andre hyttetoalett løsninger. Som en av Norges største aktører har Hyttespesialisten lang erfaring. En av de norske akademikere som i flere år fikk bo i Petrus Palladius' hjem, var den kjente Bergenshumanist Absalon Pedersen Beyer, og han skriver om sine landsmenn: Peder Palladius, hvilket jeg gjorde.

Han var strax velvillig, fordi han var de norske Studenters Fader og deres Tilflugt, naar dem noget fejlede. Majestaet de fattige Studenters Nød tilkjende. Majestaet, at Kansleren skulde strax antvorde Dr. Peder 60 Daler, hvilket og skete, og Dr. Peder bar dem hjem, gjorde en Bog og skrev derudi de sex Studenters Navne, og fik dem saa Pengene, efterhaanden som de trængte paa det, at de ikke unyttigen skulde fortære dem; og de maatte gjøre Regnskab og indskrive, hvad de vilde kjøbe for Pengene; blandt hvilke og var Hr.

I Norge var det, som vi forstår, ennå ikke mange som søkte akademisk utdannelse. De fleste prester og lærere nøyde seg med den nødtørftige undervisning de hadde fått hjemme på skolene eller ved domkirkene. Overalt var der mangel på utlærte krefter. Dertil kom at folket ennå hang kjærlig ved den gamle katolske tid. Det nye var lite populært, og til det bidrog sterkt at de danske krefter som i den første tid efter reformasjonen ble sendt opp til Norge, neppe var av første sortering.

Reformasjonen var lite forberedt i Norge og ble uklokt og brutalt gjennemført. De akademiske tradisjoner hos oss førte stadig til Rostock.

Der hadde nordmennene hatt sin egen «Bursa» eller sitt eget kollegium, tilegnet St. Olav og kalt «Regentia S. Om enn dette kollegium forsvant med reformasjonen, levde tradisjonen, og noen år efter reformasjonen begynte igjen norske studenter å fare til Rostock. Men især altså takket være velynderen Peder Palladius dro også en del til København.

I sine siste leveår påla kong Christian III de norske kapitler å underholde i alt åtte norske studenter, det høres ikke altfor fordringsfullt ut. Trondhjem, Bergen og Oslo kapitler skulle hver underholde to studenter, Stavanger og Hamar én hver. Men selv dette syntes enkelte av byene var for meget - Trondhjem kapitel skrev en lang besværing og bad seg fritatt.

Kongen overholdt strengt påbudet om at kapitlene tilsammen skulle «stille» åtte studenter. Lensmannen i Stavanger fikk f. Dessuten fikk prester, som ikke hadde universitetsutdannelse, lov til å forlate sine embeder hjemme i Norge for å studere i København.

Men den tids studenter, og ikke minst de norske, var uhyre fattige, selv når de fikk den reglementerte støtte. Når de skulle reise til og fra København, måtte de ofte tigge seg frem - eller synge seg frem, slik som middelalderens farende studenter og vaganter og håndverkersvennene hadde gjort. Og noen av dem fikk saktens slik mersmak på vandrerlivet at de fortsatte å vandre, ut i den vide verden, eller iallfall ut i det vide Europa, hvor deres spor taper seg.

I Danmark ble disse farende studenter noe av en plage for de gode prestemenn på prestegårdene, så bispene fant seg foranlediget til å sende ut rundskriv om at prestene ikke måtte føle noen plikt til å ta seg av dem med mindre studentene hadde brev med seg påtegnet av stiftets biskop. Studentene i København, de norske ikke unntatt, vant ellers ry for en annen velkjent utvei mot fattigdom: Det førte til ustanselige stevninger og gjeldsprosesser, som satte de arme professorer grå hår i hodet.

Nok en plett på datidens studenters rulleblad, også de norskes, var den alminnelige beskyldning for drikk og «løse Sæder». Til alt overmål kom så de ustanselige slagsmål, der studentene ulykkeligvis måtte utkjempe tofrontsslag mot to hver på sin måte like mektige og sterke fiendtlige grupper: Blant de siste befant det seg riktignok nordmenn, så vi må da gå ut fra at de norske studenter her stundom fikk hjelp av en vennligsinnet proper neve i et av de mange basketak.

Ellers er rettsprotokollene og universitetsprotokollene fulle av beretninger om studenter i kamp med hoff-folk eller båtsmenn, om studenter i drukkenskapsarrest eller i gjeldsforviklinger. Alt dette er nok bakgrunnen for at Kongen i en streng forordning av innskrenket studentenes rettigheter, blant annet deres rett til å arve fars eller svigerfars prestekall.

Særlig i den norske forordning begrunner Kongen dette skritt nærmere, med tydelig adresse til de norske studenters løsslupne og ulærde liv i København. Han sier at han med sorg har erfart hvordan stor uskikkelighet og mange misbruk har utviklet seg i Norge, gode prestemenn har i årevis holdt sine sønner ved universitetet, «hvor en Deel af dem unyttig har fortæret og forspildt deres Forældres Penge og store Bekostning, i Drukkenskab, Løsagtighed og andre utilbørlige Laster og Vellyst», slik at de bare får dem hjem igjen som unyttige døgenikter og drukkenbolter, «ikke uden stor Guds Fortørnelse og mange Menneskers Forargelse».

Når man tenker på at dette var underskrevet av den livsglade og begersvingende konge Christian IV, må man spørre seg om innholdet i dette strenge brev skyldes hans egen fordømmelse av de norske studenter - eller om det er kansleren Christian Friis som her har luftet sin forargelse. På grunn av at reformasjonen i Norge var gjennemført ovenfra med maktmidler og uten folkelig tilslutning, var det ikke mer enn naturlig at motreformasjonen og ikke minst jesuittenes virksomhet vant adskillig gjenklang blant unge norske studenter, særlig de som dro til kontinentets universiteter, «værendes udenlands for boglige Kunsters Skyld», som det heter i den norske teologen Laurits Nielsens, eller Kloster-Lasses sendebrev.

Laurits var i sin studietid gått over til katolisismen, og han undertegnet seg i sine brev til landsmenn som «Laurits Nielssøn af Norrige». Han reiste også tilbake til Norden for å misjonere for sin tro, men ble stanset av kongens menn i Helsingør.

Eksamensprøven var i den tid ennå meget mild, i regelen var det nok for å bli prest at man ikke var beskyldt for slik papistisk vranglære som den Kloster-Lasse bekjente seg til, og at man hadde studert, eller iallfall oppholdt seg et par år ved universitetet. Men efter det strenge kongebrev av var man iallfall noe strengere når det gjaldt de arme prestesønner. Vi hører i at professorene fikk ordre til virkelig å eksaminere to norske studenter som ønsket å bli kapellaner hos sine fedre hjemme i Norge.

De skulle ikke få dø i synden, unnlatelsessynden. Ellers var det nok for en embedssøker at han hadde attest, Testimonium, fra rektor med forsikring om at vedkommende hadde «ligget ved universitetet» så og så lenge.

Om enn mange av de promoverede og hjemsendte teologer altså sikkert har vært noen halvstuderte røvere, behøvde jo ikke det i og for seg være så katastrofalt - bare de tok seg av sine sognebarn med sunn sans og sann gudsfrykt. Verre var det med halvstuderte leger - og aller verst at det fantes uhyre få, både halvstuderte og helstuderte.

Rørdam har i sine undersøkelser funnet at Norge i bare hadde tre efter tidens krav fullt utdannede leger, de var alle tre i Bergen. Følgen av denne skrikende mangel på utdannede leger var at utlendinger, både velutdannede og bløffmakere, fant veien til Norden.

I begynnelsen av det De fleste av dem var fra den danske provins og fra København, men utigjen-nem århundret er også tallet på nordmenn stigende. Og i Christian IVs tid fikk en nordmann for første gang et professorat. Det var teologen dr. I København så man det da også som et oppsiktsvekkende faktum at en nordmann var utnevnt til universitetslærer.

Den danske magister Niels Michelsen Aalborg skriver om ham i et dikt om «Theologisk og historisk Beskrivelse om den reformerede Religion»!

Samtidig med at Aslakssøn var professor, var to av de tre sogneprester i København nordmenn, Olaf Kock og Peder Skjelderup. Men stadig hører vi klager over at de norske studenter som vender tilbake til sitt land, er «fordervede og uvidende». Og stadig er det klager over at «norbaggerne» er årsak til slagsmål og uro.

Som eksempel kan vi dra frem en relegasjon fra universitetet i , da student Caspar Erickssøn med tilnavnet Norbagge ble relegert fordi han hadde vært i blodig slagsmål med selveste kanslerens stallmester.

Han og et par norske venner hadde vært borte og hilst på en nyankommen landsmann, og så hendte det. Sikkert har det ligget noe bak, vi hørte jo før om de ustanselige oppgjør mellem hoffets unge tjenestemenn og studentene: Forbudet mot å bære kårde virket bare som vann på gjess, dvs. Men noen nasjonal animositet fra de norske studentenes side vis å vis de danske kan vi ikke utlede av disse episodene, selv om det er nettopp på denne tid at Peder Claussøn Friis skriver sine harmdirrende patriotiske linjer, som vi før siterte.

Men nettopp på Peder Claussøn Friis' tid er det ellers at København blir den naturlige og nesten obligatoriske universitetsby for de unge norske akademikere. Tredveårskrigenes uro og omveltninger på kontinentet bidrog sitt til denne utviklingen. Mens nordmennene i det forrige århundre, reformasjonsårhundret, ofte og med rette hadde følt at de ikke var likestilte partnere i dobbeltmonarkiet, og at det gamle norske rike ikke var likestilt med «hovedlandet» Danmark, medførte innføringen av eneveldet i en reell forbedring i så henseende.

Den eneveldige kong Frederik III og hans rådgivere, og hans efterfølgere, hadde ikke noe imot å utnevne nordmenn til høye stillinger både i Danmark og Norge, når de ellers var kvalifisert til det. Fra tiden omkring skriver seg berømte og tradisjonsrike «kollegier» som er knyttet til Københavns universitet.

Foruten den særlige stiftelse Regensen var det Valkendorfs og Borchs kollegier som fikk størst betydning. Studerer vi deres historie, finner vi snart at nordmennene efter hvert ble likestilt med danskene som alumner ved disse kollegiene. Ser vi nærmere på ett av dem, Valkendorfs kollegium, finner vi på dets gamle navnelister over alumnene mange norske navn.

Kollegiet var blitt opprettet ved en storstilt gave fra den mektige statsmann Christopher Valkendorf, som i flere perioder av sitt liv hadde viktige verv i Norge, inntil han fra som Rentemester i virkeligheten ledet rikenes finanser og gjorde det med stor dyktighet.

Selv hadde han følt savnet av boklig lærdom, og skjenket derfor store midler og stor omtanke til opprettelsen av et studenterkollegium, der de unge alumner skulle få bo i fem år av sin studietid og oppebære betydelige stipendier. Fundatsen krevde at det skulle opptas slike dyktige og interesserte elever «som ville vare deres Bog og Studering og ville komme i Hu hvorfore de ere bevilgede at bo i samme Hus». Med andre ord skulle fattige, men målbevisste studenter foretrekkes for lediggjengere og glade lakser.

To ganger om året, ved påsketid og til mikkelsmesse, skulle de få utbetalt pengemidler. Så tidlig i kollegiets historie som i finner vi nevnt en norsk student som bor på kollegiet, Paulus Norvegianus kaller han seg, og utigjennem århundret blir det flere og flere av hans landsmenn som kommer til å bo og studere på dette kollegium.

Men denne første norske gruppe i København har tydeligvis følt seg som gjester i det fremmede og har følt trang til å holde sammen og komme sammen.

Derfor skapte de tidlig sitt eget norske kollegium - som riktignok ikke hadde slike donasjoner bak seg som de danske, og heller ikke ble så levedyktig. Professor Francis Bull skriver om dette: Og nettopp blant nordmennene i Danmark kom fornemmelsen av den nasjonale forskjell tidlig og åpenlyst til orde; lengsel efter hjemlandet og trang til å møte landsmenn drev de norske studenter ved Kjøbenhavns universitet til å slå seg sammen i en nordmannsforening, det norske kollegium, som alt i var organisert med eget vertskap og eget lokale - en forgjenger altså for det I den norske professor Kort Aslakssøn hadde de unge nordmenn en støtte ved universitetet, men efter hans død følte de seg brøstholdne.

Dessverre har vi ingen skildringer av studenterlivet i denne første norske København-forening, men indirekte kan vi sikkert få et bilde av det ved å hitsette skildringer fra det samtidige Valkendorfs kollegium, hvor det også bodde nordmenn. Sannsynligvis har det mindre og fattigere norske kollegium snarere vært et selskapelig forum, ikke et fullt utviklet internat og college som de danske. Tidlig om morgenen - klokken halv fem om sommeren, klokken halv seks om vinteren - trådte kollegiets inspektør ut av sitt kammer, låste opp den stengte gatedør og vé den som da ventet frysende utenfor og ikke hadde vært hjemme om natten!

Inspector Collegii samlet så alumnene i auditoriet til morgensang og bønn, mens de fraværende høytidelig ble oppskrevet i hans bok. Så gikk de hver til sine studier, enten til Lectier, dvs. En annen populær utvei til å tjene en ekstraskilling var å melde seg som likbærer. Dette var en forrettighet for studenter og hadde den fordel at man ikke bare fikk betaling, men også fikk være med og spise og drikke i det påfølgende sørgegilde. Politijournalene vidner om at enkelte - beklageligvis - også ellers hengav seg til timelige gleder og gikk på kneiper og vertshus, hvor de enkelte ganger ble blandet opp i historier som satte deres stilling på kollegiet i fare.

Eller de simpelthen uteble om natten - hvilket var meget alvorlig. Det var Også lett gjort - for de skulle senest være tilbake til lovsang og bønn klokken ni om sommeren, klokken halv åtte om vinteren.

Da ble gatedøren stengt, og alle skulle begi seg til sengs. Disse strenge regler var naturligvis ikke lette å overholde, og de ble da også brutt eller omgått på alle tenkelige måter. Noen klatret ut og inn av vinduene, andre lurte seg til å bruke falske nøkler, og atter andre holdt landsmenn og venner boende hos seg skjult på rommet.

Det siste så inspektøren ofte gjen-nem fingrene med, fordi det var så alminnelig - men om han oppdaget at noen av det annet kjønn hadde vært innom studerkammeret, var hundre og ett ute. Forbudet mot alt kvinnekjønn var kategorisk - den eneste unntagelse var kollegiets uunnværlige vaskekone og kokke, som imidlertid alltid ble valgt blant de allerærverdigste innen sitt kjønn og yrke.

Men da de plikter som ble pålagt henne, oversteg et menneskes, iallfall et gammelt menneskes makt, måtte hun få en ung tjenestepike til å hjelpe seg, og dermed var igjen hundre og to ute, rett som det var. Efter tysk forbilde i tredveårskrigenes tid begynte studentene å gå med kårder. Til å begynne med var det tillatt, senere strengt forbudt, men de gikk med sin kårde likefullt - hvilket førte til voldsomme opptrinn, som kan studeres i rettsprotokollene.

Men det korn også en dag da studentene i sannhet fikk bruk for sine kårder, under Københavns beleiring i krigen Den dristige svenske konge Karl X. Gustav hadde gjort landgang ved Korsør i august , og det ble da straks dannet et studenter-regiment, hvor alle studenter skulle innrulleres. Siden trakk svenskene seg tilbake fra byen, og studenterregimentet ble oppløst; mange av de danske, og kanskje noen av de norske studenter også, dro hjem.

Men så fulgte Karl Gustavs annet, enda dristigere fremstøt mot København, da han ved juletid marsjerte over de islagte sund og belter. Da ble studenterregimentet reorganisert; nå var det imidlertid «saare faa Studenter i Staden».

I alt var det dennegang som meldte seg til tjeneste. Vi kan gå ut fra at det var mange norske blant dem som var blitt igjen, mange av dem hadde for lang hjemvei til å kunne forlate byen på det usikre. Under den svenske stormen på København spilte studenterregimentet en viktig rolle. Innenfor regimentet ble det opprettet et eget «norsk Kompagni», og det synes som nordmennene virkelig organiserte seg og følte seg som en egen selvstendig gruppe.

De krevde blant annet og oppnådde å få en egen norsk «Auditeur» ved det norske kompani. Og i studentenes store andragende til kongen fikk nordmennene føyet inn en passus som røbet utilfredshet med tilstandene ved Universitetet og dristige ønsker om sterkere nasjonal likestilling: Professor Bull setter studentenes krav i København i sammenheng med borgernes krav i Christiania ved kongehyldningen efter at eneveldet var innført, der man søkte om å få opprettet et eget norsk universitet eller akademi hjemme i Norge, et krav som riktignok først ble oppfylt i forenings tidens ellevtt time, nøyaktig år senere.

Holger Rørdam har i sin bok om «De danske og norske Studenters Deltagelse i Kjøbenhavns Forsvar mod Karl Gustav» gjengitt et gammelt dikt om «Studenternes meget Ondt og sildig Godt», skrevet få år efter , av en av dem som selv var med. Og fra mange andre kilder vet vi også at de lærde Erasmus Montanus'er, som nok var lite vant med feltlivets strabadser og savn, led meget av frost og sult; de klaget da også flittig til Universitetet.

Studentene har i ettertiden høstet stort ry for sitt bidrag til hovedstadens forsvar, og det med rette, men det hører til bildet at mange av dem fant beleiringstiden og vakttjenesten altfor lang og ofte tok seg fri fra sin vaktpost, så kongen måtte formane dem: En dag i slutten av august rykket hele rytteriet ut under Gyldenløve, fulgt av studenter, håndverkere og matroser og kom overraskende over svenskene, som arbeidet på sine løpegraver og nå ble drevet på flukt.

Vi vet at flere studenter falt, men nærmere enkeltheter, Leks. Som så ofte er det dessverre også her slik at kildene forteller mindre om trofast pliktfølelse og hederlig innsats enn om krangel og bråk og oppsetsighet og slagsmål - denslags kommer langt lettere inn i arkivenes dokumentsamlinger. Han hadde kvelden før kommet på inspeksjonstur på vollen, og da «fandt han alle Norbaggerne i en Klynge, og der at være Klammeri mellem førnævnte Lavrits Gram og en Gefrejder, saa de vilde til at slaas.

Og der han fornam, at Lavrits Gram brugte Munden saa meget, sagde han, at han skulde lægge sit Gevær ifra sig og gaa i Arrest. Da Gram ikke vilde gjøre det, drog han sin Kaarde mod ham og sagde, at hvis han ikke strax godvillig adlød, saa vilde han paa Stedet stikke ham derned. Saa gik han da i Arrest. Men nu begyndte Studenterne at blive oprørske og sagde at de var ikke Krigsret undergivne, men stod efter Kongl.

Majestæts Brev under Professorum Jurisdiktion. Er det ikke som vi hører Erasmus Montanus i diskusjon med majoren, og mon ikke Ludvig Holberg senere tok nettopp denne scenen til forbilde da han skrev sin komedie? Vi kan iallfall gå ut fra at opptrinnet, som så mange andre opptrinn under disse bevegede dager, lenge efterpå levde på folkemunne og studentermunne i København og hjemme i Norge.

Kongen selv kom ridende forbi i det samme og fikk høre om de norske studentenes «opprør»; siden truet studentene med at de ville ta sin landsmann ut av arresten med makt, og da kongen kom tilbake igjen, ville han personlig skyte en av dem ned, men studenten fikk reddet seg inn i flokken og forsvant bak de andre. En norsk student som falt, får vi høre nærmere om, han var offiser i det norske kompani og ble drept av en av de fiendtlige kuler, siden begravet i Trinitatis kirke «med herlige Ceremonier».

Om de norske studenters aksjon for å få en leder, en «Auditeur» som de hadde tillit til, hører vi nærmere hos Rørdam. Aksjonen er viktig fordi den er en av de tidligste ytringer av en norsk koloni som opptrer samlet og med selvtillit hevder sin rett som nasjonal gruppe: De sagde at han i det hele manglede den Tillid, som var nødvendig, hvis han skulde kunne bilægge de forefaldende Stridigheder Henvendelsen må ha gjort inntrykk på kongen, for kort efter beskikket han magister Schjoldborg som auditør ved det norske kompani.

Efter at studentene senere, da beleiringen i fønte omgang var hevet, ble permittert fra vakttjeneste på vollen, var den samme magister Schjoldborg med på å utarbeide det andragende til kongen hvor nordmennene fikk inn den betydningsfulle passus om at de måtte kunne kreve å få noen av sine landsmenn som professorer. Ved juletid stod så igjen svenskene utenfor Københavns voller og porter, og nyttårsdag kalte kongen studentene på nytt under våpen, og de fleste av dem som ikke var reist fra byen, meldte seg til tjeneste, i første omgang Under den strenge frost midtvinters og med faren for at svenskene kunne gå over isen allevegne, ble det dennegang en enda mer krevende og spennende vakttjeneste enn forrige gang.

Og så kom det dramatiske høydepunkt da svenskene gikk til stormangrep natten mel lem Københavnerne hadde ventet dette øyeblikk og var forberedt på det, til overmål hadde to danske studenter gjort den bragd å oppsnappe en hel del av svenskenes planer, slik at forsvarerne var vel forberedt. Karl Gustavs tropper fikk en morderisk ild imot seg da de stormet frem. Siden bølget kampene under og på selve vollene, men angrepet mislyktes, og den svenske angriperhær måtte trekke seg tilbake.

Selv om beleiringen fortsatte, på større avstand, var fiendtlighetene i det vesentlige forbi. Ettertiden har i mange versjoner, i dikt og i sanger, i Rosenstands og Zahrtmanns malerier, lagt en romantisk glorie over studentenes innsats i , mens en annen, minst like viktig gruppe, matrosene, er kommet mer i skyggen. For dem var kanskje krig og strabadser en mer vanlig opplevelse, og de hadde heller ikke innen sin midte så mange som kunne skrive om det.

Folk, ikke minst akademikerne selv, var heftig og lenge opptatt av at de lærde Erasmus Montanuser hadde kunnet avlegge sin sorte kjole og svinge den kårde de ellers bare gikk rundt og flottet seg med til pynt - om de da ikke dro den under en duell på vertshuset. Det var «unge Folk, som Kærlighed til Fædrelandet og Leilighed til at øve Manddomsværk har kaldt ud af Skolens Støv og Skygge», som en gammel professor skrev. Et synligt Tegn derpaa er Kaarden, som Studenterne anlagde under Belejringen, og først Aar senere ombyttede med Spadserestokken.

Det var Forbudet imod at bære Vaaben, der især var Skyld i, at Studenterne af de andre Stænder betragtedes som Drenge Det var, mener Holberg, ikke ukjært for kongen under den vanskelige riksdagssesjon da eneveldet skulle gjennemtrumfes, å vite at han kunne regne med et stort og bevæbnet studenterkorps' takknemlige hengivenhet, om det skulle trenges.

Og ganske særlig kunne han gjøre regning med nordmennene, som ikke hadde noen interesser til felles med den danske adel, og bare hadde forbedringer å håpe på fra et kongelig enevelde. Disse forhåpninger viste seg da også å holde stikk. I den følgende tid var det allikevel mange betenkelige følger av at studentene gikk med kårde, åpenlyst, og både professorer og pedeller hadde sin fulle hyre med å holde de fyrrige Minervasønner i ro.

Vilhelm Andersen beskriver det slik:. Stormen paa Regensen i , som Holberg har gjort en Komedie af i «Jacob v. Dagen efter Slagsmaalet paa Kongens Nytorv indfandt nogle af Holmens Folk sig hos Regensprovsten med Tilbud at stille Mandskab til at «hjælpe de sorte med at pudse Stivstøvlerne».

Hundred Aar før havde de været enige om at pudse Svenskerne. De Blaa matrosene og de Sorte studentene nævnes af Svenskerne som deres raskeste Modstandere. Fra universitetskvarteret begir vi oss her over til den annen eldste norske koloni i København, sjømennenes kvarter på Holmen og i Nyboder. Fra langt tilbake er sikkert matrosene og båtsmennene den viktigste og største gruppe nordmenn i København.

Dette vet vi, men ulykken er at vi ellers vet så lite om dem fra den eldre tid. De trer ikke frem fra historien som enkeltindivider og enkeltskjebner, simpelthen fordi ingen skrev om dem, og selv kunne de neppe skrive stort mer enn sitt navnetrekk. Urimelig nok har deres ferden og virken vært som skrift i sand eller snarere som kjølspor i vann - men deres betydning er ikke av den grunn mindre, og deres minne skal ikke gå i glemmeboken. Bremerholm, senere kalt Gammelholm, var en gammel holme i sundet mellem København og Amager, som på Christian III's tid ble landfast med byen, og hvor så kongens skipsverft ble anlagt.

Allerede Frederik II hadde en stor flåte liggende der. Den store smie stod på den tomt hvor nå Holmens kirke ligger, og det store seilhus hvor nå Kongens Nytorv ligger. Det ble senere båtsmennenes sykehus. Bakenfor lå så den store reperbane, «Trunken». På Bremerholm anbraktes de forbrytere og forbryterinner fra begge riker som var dømt til straffarbeide.

I Norge ble Bremerholm et begrep på linje med Akershus, og det var ingen liten norsk «koloni» som i årenes og århundrenes løp avtjente sin dom med straffarbeide på Bremerholm og på en del av Holmens anlegg, inntil Christian VI i av hensyn til flåtens og magasinenes sikkerhet nedla forbud mot at straff-fanger skulle arbeide på Holmen. Arbeidsstokken skulle fra nå av bare bestå av «fri Folk».

Og den gamle, hvelvede bygning som til da hadde vært straffangenes arresthus, ble så tjæremagasin. Om enn Holmen altså er langt eldre enn Christian IVs tid, står dog både Holmen i sin glanstid og enda mer Nyboder som denne store byggherres verk - og det er også i hans tid at det for alvor blir tale om et sterkt norsk innslag i Holmens faste stokk. Det er ellers noe selvmotsigende i det faktum at nettopp Christian IV, som i den grad var interessert i sitt annet rike Norges fremvekst og anliggender, og som så ofte reiste heropp, ikke i noen nevneverdig grad hentet sine rådgivere og fremste embedsmenn blant nordmenn.

I hans tid var det helt overveiende danske menn som ble satt til å styre, både i Danmark og Norge. Men i sjømilitær og landmilitær henseende baserte han sin politikk i høy grad på norske mannskaper, især lot han tilkalle norske matroser da han utbygget sine flåtebaser i København. Siden hans tid er det gamle Bremer-holm totalt forandret, og kan ikke lenger fortelle noe om den gamle faste stokks liv og virke demte; det nåværende Holmen forteller en del om nordmenn i den dansk-norske marine fra slutten av det Derimot er det bevart adskillig mer av det gamle Nyboder fra Christian IVs tid, selv om også Nyboder har fått temmelig hård medfart av tidens og utviklingens tann.

Men det er en sannhet med modifikasjoner. Også Nyboder er blitt adskillig redusert, hele kvartaler er revet. Og at Nyboder var noe utpreget «Hvile»-sted, må tilskrives den dikteriske fantasi; livet i Nyboder var nok snarere et hårdt arbeidsliv både for dem som tilhørte den faste arbeidsstokk på Holmen, og for dem som hørte til Holmens verftsarbeidere.

Men Christian IVs hensikt med å bygge det imponerende anlegg Nyboder var utvilsomt å skaffe sine mange matroser og verftsarbeidere et godt hjem og et trygt tilholdssted, og for sin tid var det et enestående lite bysamfunn i byen.

Så lite var det forresten heller ikke. Da det nådde sin største utstrekning mot slutten av det Og mange av innbyggerne var norske eller norskættede. Hvor mange er det vanskelig å gjøre seg opp noen sikker mening om. To av Nyboders historieskrivere, Orla Alstrup og Charles Christensen, skriver i «Nyboderfolket» blomstrende, men uten detaljangivelser: Man vil forgjeves søke efter nærmere opplysninger om nordmennene på Holmen og i Nyboder i den ganske store historiske faglitteratur. Men norske faghistorikere bør med tid og stunder fordype seg i emnet, som må være lokkende nok.

For det er hevet over tvil at den norske rekruttering til verftet og til Nyboder-kolonien til tider må ha vært meget betydelig. I mellemtiden må vi nøye oss med mer generelle karakteristikker av Holmens faste stokk og av Nyboders innbyggere, hvori altså er innbefattet en hel del nordmenn:.

Raa i dette Ords beste Betydning! Disse Søkarle mønstredes til Flaaden og gjorde den levende med deres medfødte Sømandskab En erklæret Fiende havde Søfolket i «Byen», indenfor de grønne Volde. København havde omkring ca. Alt hvad der var af det Onde, betegnedes som «hos Baadsmændene i de Nye-Boder». Nyboder var et samfunn for seg, med et eget slags stavnsbånd: Hadde faren vært båtbygger, ble man selv det samme.

Til gjengjeld sørget staten for en like fra barndommen; når et nytt barn var født, fikk dets far tillegg i sitt brød. Seks år gammel begynte gutten i Nyboders skole, og det var også en egen Nyboderskole for pikene. Det kan være vanskelig å avgjøre hvor lenge sjøfolkene på Holmen og i Ny boder var nordmenn og når de gikk over til å bli danske; dessverre forsvinner de norske matroser og båtsmenn og verftsarbeidere for oss, vi kan ikke skimte de enkelte skikkelser og skjebner.

Derfor blir det isteden enkelte sjøoffiserer med ry og helterang som i historiens billedbok må representere for oss den norske sjømannsstand i Kongens København. Det var riktignok sjelden at nordmenn gikk til topps i marinen, det var langt flere som tjenestegjorde som vanlige offiserer eller som matroser, men enkelte lysende navn skiller seg likevel ut. Vi bør oppgi de forsøk som har vært gjort på å annektere sjøhelten Niels Juel som nordmann, selv om han var født i Norge - men hans tilfelle kan være nok en påminnelse for oss om hvor vanskelig og galt det kan være å sondre altfor strengt mellem danske og norske i det Han levde sine ungdomsår i venetiansk og hollandsk tjeneste, kom tilbake til Danmark i , ble utnevnt til admiralitetsråd og admiral og siden opphøyet i adelsstanden.

Han var ikke lite av en Peer Gynt-skikkelse, en europeisk eventyrer, han vant seg et ry som han ikke alltid hadde dekning for, og sørget samtidig for å skaffe seg store rikdommer og godser. I den skånske krig skulle han lede flåten, men da den lå samlet i Køge bukt, ble han syk, og måtte overlate kommandoen til Niels Juel. Ivar Huitfeldt nedstammet fra en dansk adelsslekt som også hadde forgreninger i Norge.

Ivar Huitfeldts farfar hadde slått seg ned som eier av Throndstad i Hurum, og han ble norsk berghauptmann. Ivar Huitfeldt gikk som mange av sine samtidige i fremmed krigstjeneste, for som ung marineoffiser i fransk og hollandsk tjeneste og kom tilbake i Siden hadde han forskjellige høyere marinekommandoer, bl.

Ved utbruddet av den store nordiske krig fikk han kommandoen over et av flåtens prektigste linjeskip, «Dannebrog» på 82 kanoner, i Gyldenløves flåte, hvor pesten hadde herjet forferdelig. Sterkt redusert lå denne flåte til ankers i Kjøgebukt, da en svensk eskadre gikk til angrep.

Det hersket stor forvirring i den dansk-norske flåte, men «Dannebrog», som var en av dens beste seilere, kom fort i kamp med det svenske admiralskip. Da utbrøt det brann ombord på «Dannebrog», antent av skipets egne kanoner. Ivar Huitfeldt lot ankeret falle og fortsatte skytingen så lenge det var mulig, istedenfor å falle av og komme i sikkerhet - det kunne ha brakt resten av flåten i fare for å bli antent. Klokken 4 sprang «Dannebrog» i luften, og alle omkom - unntagen to.

Huitfeldts lik ble siden fisket opp og begravet ved Hurums kirke i hans fødeegn, mens kanoner, ankere og kuler fra vraket, senere ble brukt som materiale for et monument over sjøhelten ved Langelinie - reist Samme år som Ivar Huitfeldt og hans menn så heroisk gikk i luften og i døden, meldte en ung sjøkadett seg til tjeneste i sjøkadettkompaniet.

Det var Petter Wessel fra Trondhjem. Han hadde under kong Frederik III's besøk i byen i stukket hjemmefra og var blitt med i kongens følge sydover til Christiania og siden til København. Hofpræst Peder Jespersen, der optog ham i hans Hus», skriver en av hans danske biografer, Th. Vi lar det simpelthen ligge, igjen ut fra den fornemmelse at problemet neppe kan ha vært blant de mest påtrengende for Tordenskiold selv. Om hans liv i København vet vi ellers ikke altfor meget, bortsett fra at han stadig lå i strid med misunnere og baktalere, som så skjevt til ham på grunn av at kong Frederik HI protegerte ham og lot ham stige så raskt i gradene, like raskt som hans folkelige popularitet steg.

Ellers var København bare en av hans mange havner, og som regel var han på farten mellem dem, ute på den gyngende sjø, som var hans rette hjemstavn og element. Bittert er det at hans mange fiender synes å ha triumfert ved hans tidlige død efter duellen ved Hannover. Hans Uk ble transportert tilbake i all stillhet på et koffardiskip, ikke på et orlogsskip, og fordi han var falt i ulovlig duell, ble kisten senket i jorden uten jordpåkastelse og begravelseshøytideligheter under alteret i Holmens kirke.

Først i skjedde den sene rettferdighet. Da lot Frederik VI liket flytte til Holmens Kirkes kapell, der så mange av de store sjøhelter er stedt til hvile, og hans jordiske levninger ble nedlagt i en marmorsarkofag med et portrettrelieff utført av N.

Holmen hadde sin glanstid som sentrum for marinen og sjøfolkene i det Alt på Christian Vs tid var flåten vokset til 77 krigsskip, og Bremerholm verft ble for lite, havnen likedan. Da ble Nyholm anlagt. Efter den store nordiske krig, særlig i kong Christian VI's regjeringstid, hadde Holmen sin glanstid og hørte til en av hovedstadens virkelige severdigheter, med over tusen mennesker i daglig virksomhet. Vi vet at mange av dem var norske. En del av deres barn fikk også sin skolegang ute på Holmen, fra var der en egen Drengeskole for sønner av tømmermenn og matroser.

At det norske innslag i den dansk-norske marine og også i dansk sjøfart ellers var sterkt på denne tid, vidner enkelte norske sjømannsuttrykk om, som trengte inn i dansk sprogbruk, Leks.

Et dansk leksikon oppfører «Bovt» med følgende kommentar: Bovt norsk er uden Nødvendighed optaget i Dansk, hvori det fra gammel Tid heder «Slag». Holmens og dermed også Nyboders glanstid fikk en brå ende i Napoleons-tiden, først ved den ulykkelige brann på Holmen i , da hovedmagasinet ble luenes rov, og nesten 1 hus i nærheten samtidig strøk med.

Men verre var naturligvis det slag som rammet Holmen og den dansk-norske krigsflåte ved engelskmennenes angrep i Efter kapitulasjonen ble som vi vet flåten bortført, Bremerholm, Nyholm og Kastellet besatt og plyndret, og alt som ikke kunne bortføres, som uferdige skip på beddingene, ble brent og ødelagt. Dermed var det i virkeligheten slutt på Holmens storhetstid, og i særlig grad slutt for den norske koloni der.

Få år efter kom Kielerfreden og oppløsningen av unionen. Men både i og kjempet norske matroser aktivt med ved siden av de danske mot de angripende engelskmenn. Det er synd at vi ikke kan påvise noen kontakt mellem de norske sjøfolks mest glansfulle navn Tordenskjold og den mest berømte blant de samtidige norske akademikere i hovedstaden, Ludvig Holberg.

Holberg skriver flere ganger om sin landsmann, men det er ingenting som tyder på at de har vært personlig kjente. Om vi skal gjøre en liten digresjon, er det samme tilfellet når det gjelder en tredje berømt nordmann i København omkring , en mann som hadde vunnet sitt ry og sin rang innenfor et tredje, helt forskjellig område: Det var Magnus Berg.

Han var fra Hedemarken, og hadde som ung lovende håndverkersvenn vakt stattholderens oppmerksomhet i Christiania. Han fikk hjelp til å komme seg ut, først til København og senere med kongelig proteksjon til Italia og Frankrike. Magnus Berg ble en av sin tids ledende skulptører i Norden og innenfor sitt spesiale, elfenbenminiatyrer, en europeisk berømthet. Men han var en ytterst ensom mann, mistenksom og sky, slik vi får inntrykk av i hans selvbiografi, en grublende ånd.

Vi kan neppe tro at han har hatt synderlig omgang med sine landsmenn i hovedstaden, endog ikke med den lærde professor Holberg, enda de to vitterlig bodde i samme kvarter. I siste halvdel av det Av dem var det særlig arkitekten og maleren Lambert von Haven som kom til å spille en viktig rolle i hovedstaden, især for de kongelige slottsbygg og andre monumentale byggverker.

Brødrene von Havens far var egentlig innvandret hollender. Han hadde slått seg ned i Bergen, hvor sønnene vokste opp og fikk sin opplæring. Senere kom også faren til København.

Lambert von Haven forestod bl. Vor Frelsers kirke i Christianshavn og var kongens fullmektig ved innkjøp av fremmed kunst. Flere ganger reiste han til Italia med kongelige oppdrag, og på sin tredje romerferd hadde han som reisefelle Peder Andersen Nordmand. Deres skisser og kopitegninger fra studiene i Italia hører til de eldste og betydningsfulleste Italia-inntrykk i dansknorsk kunst.

Den kongelige revisor gjorde en del opphevelser over de to nordmenns pengeforbruk på reisen - da kom Christian V med sin «i Sandhed kongelige» påtegning: I kan ickun gjøre ham klar, for naar han faar det som hand vil, saa græder han icke. Senere, i det Fremfor alt var det en viktig begivenhet at grunnleggeren av vår nyere malerkunst, J. Dahl fra Bergen, i unge dager kom til Kongens By - som for ham ble en mellemstasjon på veien ut i den vide verden, den vei som for ham endte i Dresden.

Avgjørende for Københavns stilling i norsk kulturliv i enevoldstiden var det jo at den eneveldige konge grunnla og utbygget i København alle de institusjoner som skulle gi faglig utdannelse og virkeplass for unge talenter i begge riker.

Nordmennene gjorde seg ikke særlig gjeldende som universitetslærere i dette århundre. Bergenseren Kort Aslagssøn nød visstnok som før nevnt ikke liten anseelse i sin egen levetid, men efter hans død sank hans gjerning og verker snart i glemsel, og de store forventninger som en tid senere knyttet seg til Mourits Pedersen Køning, gikk aldri i oppfyllelse.

Den lærdeste latiner blant dem var Anders Iverssøn Borch, som levde i annen halvdel av det Han kom fra Romsdalen og bodde i studietiden hos den berømte danske professor Oluf Borch, som også var hans lærer, og av ham fikk han endog sitt efternavn «foræret til Amindelse». Københavns universitet hadde opprinnelig og især efter reformasjonen vært i overveiende og ensidig grad et presteseminar, en utdannelsesanstalt for teologer, men fra årene av ble dets område stadig utvidet, slik at alle embedsmenn kunne få sin utdannelse der.

Også som videnskapelig institusjon tok universitetet nå sikte på å kunne måle seg med de store europeiske universiteter. Dette medvirket til at flere og flere nordmenn la sin studietid til København, og det ble færre som drog til kontinentets universiteter. Vi kan følge denne utviklingen på Valkendorfs kollegium, som huser et stigende antall nordmenn i siste del av det Samtidig får vi, ved å se nærmere på noen av disse alumners livsløp, et innblikk i hvor vanskelig det er å skjelne skarpt mellem norske og danske akademikere i de tider.

Ta den danskfødte Arnoldus de Fine - som i parentes bemerket ble straffet fordi han gjorde noe som var høyst alminnelig: Tross dette fikk han en bra eksamen og ble så rektor i Bergen Siden fikk han løfte fra regjeringen om å få det første ledige bispekall i Norge såfremt han i mellemtiden skrev en Norges Krønike.

Han arbeidet da i mange år utrettelig på en Norgeshistorie, men som den samvittighetsfulle mann han var, fikk han den aldri ferdig - derimot fikk han, allikevel, et bispekall: Peder Griffenfeld - som selv skulle havne så forsmedelig i Trondhjem - skrev de treffende ord at «Fine scripsit librum sine fine» dvs. Fine skrev en bok uten finale. Vårt spørsmål her blir: Var vår venn Fine dansk eller norsk? Med omvendt fortegn stiller vi jo det samme spørsmål angående Holberg.

Det eneste sikre svar er at for dem selv har det neppe vært noe alvorlig spørsmål. Alumnene på kollegiet drev sine studier og fordrev sin tid i høy grad - i samme høye grad som Holbergs Erasmus Montanus - med å holde lærde disputaser om høyst merkverdige og høyst likegyldige temaer.

En av de flittigste og mest produktive på området var en nordmann, Hans Been, som for alt hva vi vet godt kan ha vært det direkte forbilde for Holbergs satire. Denne utrettelige disputator var født i Christiansand og efter endt studentereksamen i lå han en årrekke ved universitetet, ble en av de evige studenter, som aldri ble trett av å studere og ta nye akademiske grader.

Først bodde han en rekke år på Regensen, siden på Valkendorfs kollegium. Dette var naturligvis direkte imot meningen og fundatsen for kollegiene, og ved en opprydning i - altså i Holbergs tid - fikk han påbud om å flytte fra Valkendorf, som jo unektelig var grunnlagt for å gi husly for unge studenter. Dette overvant den evige student ikke - han var på det tidspunkt 62 år. Han fikk slag og døde på kollegiet samme år, før han fikk summet seg til å flytte derfra.

Hvilken grandios Erasmus Montanus han har vært, kan vi best bedømme ut fra listen med de temaer vi ser at han har disputert over, de var hentet såvel fra filosofien som fra logikken og fysikken.

I holdt han f. Han kunne jo for den saks skyld like gjerne ha disputert over problemet: Kan en sten flyve? At studenterviddet, også før Holberg eller samtidig med ham, har hatt et åpent øye for det glade vanvidd i å vie sitt liv til slikt, finner vi dokumentert i noen yngre studenters muntre gravskrift over den samme Hans Been - der de tar sitt utgangspunkt i et studentikost ordspill over en bibelsk tekst: Josva 24, vers Om Hans Been selv var en forløper for Holbergs Erasmus Montanus, må forfatteren av ovenstående ha vært en forløper for selveste Wessel.

Av andre norske københavnske akademikere fra det I sin Christianiatid var han en av de tre professorer ved latinskolen der. At en norsk lærd skole kunne få lærere av så høy rang, hang sammen med den utvikling vi nevnte ved København-universitetet, overgangen fra et regelrett presteseminar til et virkelig universitet.

Dette forutsatte og forlangte bedre formdannelse ved de lærde skoler som dimitterte sine elever til dette universitet - og regjeringen bestemte derfor at det skulle opprettes 5 stiftsskoler eller gymnasier, fire i Danmark - ett i Norge.

Opprinnelig var det meningen å legge det norske til Trondhjem, men Christian IV foretrakk sitt kjære Christiania. Her skulle det nå være et universitet en miniature, hvor tre professorer skulle motta viderekomne elever og utdanne dem i teologi, filosofi, fysikk, matematikk osv.

Christiania-gymnasiet av var virkelig et tilløp til et norsk universitet, men tilløpet døde stillferdig hen bare en menneskealder senere. Den samme Peder Alfssøns og hans barns lir og skjebne forteller for Øvrig i all sin knapphet meget om det å være dansk eller norsk i de tider.

Selv var han altså født i Norge, utdannet i København, virket i Christiania og Trondhjem, sist som lagmann der under Jens Bjelke. En av hans sønner ble rektor i Trondhjem, en annen prest i Ringsaker, sønnesønnen - rektorens sønn - Claus Andersen, ble prest på Fyn og utfoldet der en hel serie av talenter og interesser, oppfant blant annet en ny kanontype. Når vi nevnte at Peder Alfssøn i Trondhjem kom i Jens Bjelkes tjeneste, er det riktig å komme noe nærmere inn på slekten Bjelkes rolle i denne forbindelse - denne stormannsslektens medlemmer er også beviser på hvor komplisert det dansk-norske spørsmål på denne tid er.

Det eneste treffende er saktens å si at slekten Bjelke i utpreget grad var norsk-dansk, men dessuten er det viktig å understreke at flere av dens mektige medlemmer gjorde særlig meget for å hjelpe frem unge nordmenn i København. Hans sønnesønn var Jens Aagessøn Bjelke, som levde , og som efter studier i utlandet ble ansatt i det danske kanselli.

Så kom han i tilbake til Norge, ble ved arv, giftermål og kjøp landets største jordeier og rikeste mann. Han hadde store militære kommandoposter, og var fra til sin død i rikets kansler. Ove Bjelke studerte først i Sorø, så i utlandet, var en tid i kanselliet i København, fikk i Bergenhus len, ble siden befalingsmann i Trondhjems len og arvet kanslerverdigheten efter sin far.

Han var særlig interessert i kunst og videnskap og hjalp frem flere av sine norske landsmenn på disse områder.

Henrik Bjelke slo inn på den militære løpebane, tjenestegjorde i utlandet og kom så hjem i , kom til Norge som oberst og deltok i Hannibal Sehesteds felttog mot Sverige. I kom han efter nytt utenlandsopphold tilbake til Danmark, ble så lensmann på Island, derefter marineoffiser, riksviceadmiral, medlem av admiralitetet og i riksråd - han skal ha vært en av de ivrigste og mektigste som støttet kongen ved innførelsen av eneveldet i det året. Han beholdt sin høye stilling til sin død, stod høyt i hoffets gunst, men var samtidig så uredd og uavhengig at han dyrket et nært vennskap med den landflyktige Corfitz Ulfeldt og hans ulykkelige hustru Leonora Christina.

Henrik Bjelke var kanskje den blant tidens stormenn som mest og oftest tok seg av unge nordmenn i København. Den tredje bror var Jørgen Bjelke, som efter mange år i fremmed krigstjeneste kom hjem og gikk i sin konges tjeneste, som diplomat og som lensherre i Norge.

På sine eldre dager, særlig under Griffenfeld betjente han flere av rikets høyeste embeder - men var like fullt lite velsett ved hoffet, simpelthen fordi han hadde lånt kongen for mange penger. Hans frue ble forvist fra hovedstaden, og selv ble han fratatt flere av sine embeder, bl. Som sin bror Henrik var han ofte en interessert hjelper av unge nordmenn i København,. Bjelke'ne kunne i kraft av sin politiske og økonomiske makt bety en virkelig støtte når de protegerte unge nordmenn, både når det gjaldt å komme inn i embedsverket og når det gjaldt lærde studier eller annen utdannelse.

Innenfor de siste områder hadde nordmennene i København også en god støtte hos fremstående norske geistlige i hovedstaden, som gikk i den danske Peder Palladius' fotspor.

Vi har alt hørt om Peter Wessel som fortrøstningsfullt oppsøkte sin fars venn Peter Jespersen da han kom til København første gang uten annet utstyr enn sin ungdom. Den samme Peter Jespersen var en fetter og nær venn av Petter Dass. Petter selv hadde også studert i København, men hadde hatt en vanskelig og trang tid der. Han var blitt immatrikulert i , men «de få studieår han tilbrakte i Kjøbenhavn», skriver Francis Bull, «var hårde å komme igjennem; der nede fantes det ingen slektninger som tok sig av ham, pengeløs og ensom satt han på sin fattige hybel, måtte låne sig frem fra måned til måned, og var aldri i stand til å kjøpe noen av de bøker som han lengtet efter å kaste sig over:.

Denne erfaring fra studietiden har den gode Petter Dass hatt felles med mange, kanskje også med sin venn Peter Jespersen, som altså kom til å leve en stor del av sitt voksne liv i København og i den tid kunne være til hjelp for unge nordmenn. Han var likesom sin venn Petter Dass nordlending, fra Helgeland. Enda han var en sprenglærd teolog som elsket å krydre sine prekener med uendelige sitater, vant han stort ry som predikant i hovedstaden.

Fra Ul sin død i var han kongelig konfesjonarius. En del av hans store offisielle begravelsesprekener er trykt, blant dem talen over sjøhelten Niels Juel, som er på hele sider, med over 2 bibelsitater - vi synes vi ser den høytidelige forsamling sitte og lytte i timevis.

Men vi må huske at barokktiden hadde en glupsk appetitt, både på mat, seremonier og svulmende prekener, ikke minst likprekener. Og Peter Jespersen fant rammende uttrykk som kunne karakterisere sjøhelten. Synd at han ikke kom til å holde minnetalen over Tordenskjold - men den ble jo riktignok holdt først et århundre senere, av grunner vi kjenner. En annen nordmann som omtrent samtidig var en kjent geistlig i København, var trønderen Johan Brunsmand, som først var rektor for Herlufsholm, siden prest ved Vartov.

Han var langt mer tilbaketrukket, bade på grunn av sykdom og religiøse grublerier. Mest kjent er han for det skrift hvor han uttrykker og helt ut deler tidens overtro og djevlefrykt, «Et forfærdeligt Huuskaart i Kjøge». Brunsmand var skråsikker på at det var djevelen selv og hans tjenende ånder som hadde vært på ferde i det fredelige Køge, og skrev nidkjært om det for å advare de ugudelige, men samtidig var han omhyggelig, ja direkte videnskapelig i sin innsamling av opplysninger og forklaringer, slik at hans bok blir et merkelig tidsdokument.

Med hans generasjon kommer djevlefrykten og hekseforfølgelsen inn i sin sluttfase, iallfall blant samfunnets opplyste og lærde. I neste generasjon, med Ludvig Holberg og opplysningstiden, kommer rasjonalistene med voldsomme og satiriske angrep på overtro og fordommer.

Enda en kjent norsk prest i København må vi nevne, sunnmøringen Iver Brinch, som hadde hatt den rystende opplevelse i sin studietid at hans forlovede omkom ved den store teaterbrannen på Amalienborg i Selv slapp han bare så vidt fra det med livet. Fra var han sogneprest i hovedstaden. Også senere i det Og flere av Danmarks ledende menn var bevisste forkjempere for norske interesser og for nordmenns interesser.

Francis Bull nevner som eksempler Tyge Rothe og P. Omvendt var det i det Det gjorde både Holberg og Classen. Allerhyppigst forekom dette selvfølgelig blandt de norske studenter i Kjøbenhavn; ethvert nytt kull av nordmenn opplevde der den samme følelse av å være hensatt i et fremmed miljø og i deres daglige liv forefalt alskens små og store begivenheter som atter og atter minnet dem om at deres egen nasjonalkarakter var noe helt annet enn den danske.

... Mature cougar escortemenn bøsse Hundred Aar før havde de været enige om at pudse Svenskerne. Hva gjør deg glad? Mektige menn i Viken, som bisp Nikolaus Arnesson, oppholdt seg ofte lenge hos danekongene for å hente hjelp og støtte til sin hjemlige strid. København havde omkring ca. Du slutter ikke å like kulturopplevelser selv om livet forandrer seg. Først i skjedde den sene rettferdighet. Hot or Not og Tinder er nå på plass nummer én og to  falling in love solid perfume A amazon, dominerer men trening jeg ofte, har en gått over til TLD av boken the, story of jeg sender natta - etter mannen.

Escort bøsse berlin eskorte kristiansund

nov Dette skamløse videoklippet Møteplass for gifte eskorte tromsø vil gi deg muligheten til å nyte ulike produktioner av valgfri .. Tao tantra massage københavn gratis bøsse sex - sitrede. .. Thai massasje ålesund tagged chat. Betale for sex nj møteplass for gifte pete ross betale for sex nj dating sex på første date en bøsse porno rebel. han ble født ved oksehode. holmen regnskap – vår partner innen outsourcing tag på charterrejse med beach tours til sydens sol. 6. jun Thaimassage med he knull i stockholm by: Møteplass for gifte random webcam chat Jente søker gutt Tagged With: Page 1 Page 2 Next page.

Real escort free sex cam homoseksuell chat